Skip to main content

Vitaal Elan

Wat u moet weten over moderne tarwe
Dikke vrienden

Met plezier stel ik mij aan u voor, Klaas Eenkhoorn, initiatiefnemer van het voedsellab Vitaal Elan. Ik studeerde geschiedenis met als specialiteit voedsel of ‘dagelijkse kost’ . Vanuit die kleurrijke en smaakvolle wereld zou ik graag het gesprek met u aangaan over zoiets simpels als ons dagelijks voedsel en wat dat met ons doet.

Maak je niet dik!

Zelf heb ik aan den lijve ervaren hoe het is om om te gaan met een gewichtig lichaam. Ik zie nu dagelijks om mij heen hoeveel van mijn vrienden niet alleen te maken hebben met een zwaar leven maar ook met het negatieve zelfbeeld wat zij krijgen opgedrukt en waar zijzelf nog het meest onder gebukt gaan.

Ze proberen zich nauwkeurig te houden aan de voedselrichtlijnen van de schijf van vijf, ze besteedden een fortuin aan kostbare diëten, sloven zich meer als anderen uit om te sporten en het vermijden van snacks en cola.

En toch, wat gaat er dan fout?

Er is inmiddels voldoende bewijs, ondanks grote weerstand uit de voedselindustrie dat tarwe als hoofdbestanddeel van ons dagelijks voedsel het verschil verklaart tussen de slanke sedentaire mensen van de jaren vijftig en de te zware mensen van de eenentwintigste eeuw, triatleten inbegrepen.

Het mag absurd lijken, zelfs onwaarschijnlijk om een iconische pijler van ons dagelijks voedsel te degraderen tot de status van ‘gevaar voor onze volksgezondheid’, maar ik zal dit toch maar, zij het met enig leedwezen, want ik ben dol op brood, doen.

Gedocumenteerde eigenaardige effecten van tarwe op mensen omvatten onder andere stimulering van de eetlust, onverantwoorde steiging en daling van de bloedsuikerspiegel, waardoor cycli van verzadiging worden afgewisseld door een verhoogde eetlust, glycering van ons hart- en vaatstelsel, diabetes, artritis, vernietigende darmaandoeningen, verlammende waanideeën en depressies ons deel zijn.

Uit verschillende onderzoeken en kleinschalige initiatieven blijkt dat er middels koolhydraatarme voeding veel gezondheidswinst te behalen is.  Maar lang niet iedereen weet de weg.

Voeding

Wij plegen ervan uit te gaan dat de manier waarop wij nu eten, vanzelfsprekend dezelfde is als de manier waarop wij altijd gegeten hebben. Niets is minder waar.

Slapen

Een van de bewezen voordelen van een goede nachtrust: slaap dicteert hoeveel we eten, beïnvloedt onze stofwisseling, heeft invloed op het hongergevoel.

Bewegen

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig bewegen de kans op obesitas en diabetes tegen gaan. Ze verminderen daarmee de kans op geestesziekten.

Over ons

Vitaal Elan wil alle mensen op weg naar diabetes en hen die diabetes al bereikt hebben het alternatieve, meer gezonde medicijn, voorstellen.